Home    Airco producten  Sat faqs  Airco faqs  Sat TV info  Smart kaart  Verhuur  Contact

 

Aircomax splitunit

Hoe werkt een airconditioningsysteem?
In alle gevallen is sprake van het afvoeren van overtollige warmte uit het vertrek. Hierbij wordt tevens vocht onttrokken, wat een extra verkoelend effect oplevert. Bij (verplaatsbare) kamerkoelers is het totale systeem in 1 omkasting aangebracht. De zgn. splitsystemen bestaan uit twee delen. De binnen-unit zorgt voor circulatie van de ruimtelucht en neemt overtollige warmte op. De buiten opgestelde condensingunit geeft de opgenomen ruimtewarmte af aan de buitenlucht. Dunne koudemiddelleidingen zorgen voor de onderlinge verbinding.

 

 

 

Een airconditioning systeem bestaat uit een binnendeel en een buitendeel. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt overtollige warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect kan opleveren.

 

U wilt koelen f verwarmen?
Naast de traditionele airconditioningsystemen die alleen koelen zijn er ook systemen die kunnen koelen f verwarmen. Daarbij zijn er twee uitvoeringen mogelijk:

De warmtepomp uitvoering
 

Vrijwel alle  airconditioners zijn ook leverbaar in een zogenaamde warmtepomp uitvoering die niet alleen kan koelen maar ook verwarmen. De koelcyclus wordt bij verwarmen omgedraaid. Er wordt dan warmte aan de buitenlucht onttrokken, die vervolgens aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp een zeer hoog rendement heeft van ca. 300% (vergelijking: een HR cv-ketel heeft een rendement van ca. 107%).

Deze optie maakt het gebruik van een airconditioner rendabel gedurende langere periode van het jaar. Met een warmtepomp airconditioner kan de cv-installatie in het tussenseizoen uitgeschakeld worden of kan in de betreffende ruimte een radiator weggelaten worden. Een ander bijkomend voordeel is dat de warmtepomp airconditioner bij inschakeling warmte afgeeft.

De warmtepomp inverter uitvoering

Panasonic heeft bij bijna alle modellen de mogelijkheid om te kiezen voor inverter gestuurde airconditioners. De inverter techniek zorgt ervoor dat de airconditioner uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en werkklimaat. De inverter systemen stemmen de te leveren koel- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel, tochtvrij binnenklimaat. De inverter systemen zijn uiterst stil en hebben een ca. 30% lager energieverbruik.

 

Maakt een airco veel geluid?
Panasonic Airconditioners behoren tot de stilste in de markt. Afhankelijk van de benodigde koelcapaciteit ligt de gebruiksproductie van de binnendelen tussen de 21dB(A)
en 40 dB(A).

Voor uw idee:
Ritselen van bladen is 20 dB(A)
Normaal gesprek is 60 dB(A)

Bij het vergelijk met concurrenten willen we er u op wijzen dat een verhoging van 3 db(A) een verdubbeling van het geluid is. Om het vergelijk compleet te maken is het belangrijk dat ook de meting van dit merk op 1 meter afstand van de units heeft plaats gevonden.
Door toepassing van de meest geluidsarme compressoren behoren ook de buitendelen tot de stilste in de markt. Hierdoor kan Panasonic airconditioners ook in dichtbevolkte gebieden met hoge geluidseisen probleemloos toegepast worden.

 

Wat is een multi-splitsysteem? 
Een multi-splitsysteem bestaat uit meerdere binnendelen die verbonden zijn aan n buitendeel. Dit zorgt voor economische, installatietechnische en esthetische ( slechts n buitendeel ) voordelen. 

 

 Kan in een bestaand pand elk type airconditioning genstalleerd worden?
Het plaatsen van een (verplaatsbare) kamerkoeler of een splitsystem kan in de meeste gevallen geen problemen opleveren. Wanneer er luchtkanalen nodig zijn voor een centraal luchtsysteem, kunnen de bijkomende bouwkundige kosten toenemen. Een individueel systeem per ruimte kan dan raadzaam zijn.

 Is een centraal luchtsysteem beter dan individuele units per ruimte?
Dat hangt af van uw wensen en de omstandigheden van de ruimte(s). Hoeveel ruimtes zijn er, wilt u in elke ruimte de temperatuur kunnen instellen, welke warmtebronnen zijn er aanwezig, enz. Vanaf 4 of 5 grotere ruimtes is een centraal systeem het overwegen waard. Daarvoor moeten luchtkanalen aangebracht worden; splitsystemen zijn veelal eenvoudiger te monteren. 


 Wat moet ik doen als ik een airconditioningsysteem wil aanschaffen?
Laat u deskundig voorlichten door Intersat. Bedenk bij de aanschaf van een airconditioningsysteem dat een gerenommeerd merk als Panasonic of Samsung een voorsprong heeft in de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technieken. Tevens is het belangrijk dat er altijd onderdelen in voorraad zijn.

 Wat is de beste tijd om een airconditioningsysteem aan te schaffen?
In de meeste gevallen is dat de periode buiten het hoogseizoen. Dan bent u tijdens het hoogseizoen al verzekerd van een klimaat waarin het prettig woonen is.

 Moet ik de ramen en deuren dicht houden als de airconditioning aan is?
Het is niet absoluut noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden als het systeem werkt maar wel verstandig  Zeker niet als u aan Intersat hebt aangegeven dat u een raam of deur open wilt laten en hij bij zijn advies daarmee rekening heeft gehouden. Wel dient u zich te realiseren dat het energieverbruik zal toenemen.

 Moet ik bij warm weer de thermostaat lager instellen?
De beste methode is om de thermostaat in te stellen op de hoogste temperatuur die als aangenaam wordt ervaren. Onafhankelijk van de buitentemperatuur zal de thermostaat het systeem inschakelen als de binnentemperatuur boven de ingestelde waarde komt. Dit betekent, dat de binnentemparatuur constant blijft, zonder dat de thermostaat steeds opnieuw ingesteld moet worden.

 

Is de kans op verkoudheid groter bij airconditioning? 
Bij airconditioning denken veel mensen aan de ijzige koude als ze een supermarkt binnenkomen. Dit is een sterk overdreven airconditioning en is een slecht voorbeeld. Hier wordt men inderdaad verkouden van. Airconditioning bestemd voor comfort is ontworpen om de temperatuur binnen 4 tot 5C beneden de temperatuur buiten te krijgen. Omdat er bij het koelen ook automatisch wordt ontvochtigd ontstaat er een zeer aangenaam binnenklimaat. Een hogere inblaastemperatuur geeft een beter comfort omdat een koude inblaastemperatuur tochtklachten veroorzaakt. Het is wel van belang dat de plaats van het binnendeel zodanig gekozen wordt dat u zich niet continu in de uitblaasstroom bevindt. Uw dealer informeert u graag over de vele mogelijkheden.

 

 Verbruikt een airconditioningsysteem veel energie?
Het energieverbruik is op jaarbasis vaak verrassend laag. De kosten zijn mede afhankelijk van het dicht houden van ramen en deuren, het neerlaten van zonwering, de instelling van de thermostaat. Ook periodiek onderhoud van de installatie is van groot belang.

 Zijn er regels of wetten van toepassing op een airconditioningsysteem?
In Europa dient elk elektrisch apparaat te voldoen aan en aangesloten te worden volgens de plaatselijke voorschriften van het bedrijf dat de energie levert. 

 Is het toegepaste koudemiddel in mijn airconditioning installatie gevaarlijk?
Koudemiddelen die  in de systemen worden toegepast, zijn niet giftig, niet brandbaar, niet explosief en reukloos. Het koudemiddel circuleert in een gesloten systeem. 

 Hoe zit het eigenlijk met de milieu-aspecten van het gebruikte koudemiddel?
Een gezond milieu staat bij Intersat hoog in het vaandel. En van onze doelstellingen is het ontwikkelen van de meest milieuvriendelijke oplossingen voor een comfortabel binnenklimaat. Zo hebben de machines een aanzienlijk lager geluidsniveau, zijn steeds meer componenten geschikt voor hergebruik en is het energieverbruik flink gereduceerd. 

 Wat moet ik doen om mijn airconditioning-installatie in een goede conditie te houden?
De hoofdzaak is om minstens 1 maal per jaar het systeem door Intersat te laten controleren. Daarnaast kunt u zelf de filters regelmatig controleren en schoonmaken. Bovendien kunt u de buitenunit vrijmaken van bijv. bladeren en ander vuil.

 Mijn airconditioningsysteem werkt niet naar behoren. Kan ik zelf iets doen?
Het probleem kan soms eenvoudig opgelost worden: het vervangen van een defecte zekering, het indrukken van een aangesproken beveiliging of een juiste instelling van de thermostaat. Ook een vervuild filter kan de werking van uw systeem nadelig benvloeden.  . Raadpleeg bij deze handelingen tevens de instructies.

 Kan ik zelf reparaties uitvoeren aan mijn airconditioningsysteem?
In principe niet. Voor reparatie van de apparatuur is specifieke kennis vereist. Daarnaast kan het openen van de apparatuur gevaarlijk zijn in verband met de onder elektrische spanning staande onderdelen in de units. Bovendien is het werken aan koudemiddelhoudende systemen  alleen toegestaan aan een erkend  installateur

 Wanneer is mijn airconditioningsysteem aan vervanging toe?
Als het systeem meer reparatiekosten heeft dan economisch verantwoord is. Wanneer hoofdcomponenten, zoals compressor en/of ventilator, aanwijzingen geven van (grote) slijtage, is het raadzaam uw installateur te raadplegen. Hij kan advies geven of de kosten van reparatie opwegen tegen de aanschafprijs van nieuwe apparatuur. Vaak wegen de lagere gebruikskosten van de moderne apparatuur op tegen de meerprijs van vervanging.

 Moet ik bij vernieuwing zowel de binnenunit als de buitenunit laten vervangen?
In de meeste gevallen is dit raadzaam. De combinatie binnenunit/buitenunit bepaalt de capaciteit en tevens het energieverbruik. De aanschaf van een nieuwe combinatie geeft grote voordelen in bijv. energieverbruik en bedieningsgemak.

 Hoe vaak moet ik de filters vervangen of schoonmaken?
Als de installatie dagelijks in gebruik is, moeten de filters maandelijks gecontroleerd worden. Een vervuild filter kan dan worden uitgezogen met een stofzuiger of -afhankelijk van het type filter - worden uitgewassen. Uw dealer kan bij het jaarlijks onderhoud bepalen of het filter vervangen moet worden.

Wat is de gemiddelde levensduur van een installatie?
De levensduur hangt sterk af van diverse factoren, zoals het feit hoe frequent de installatie wordt gebruikt en of er regelmatig vakkundig onderhoud wordt gepleegd. Algemeen kan worden gesteld, dat de levensduur  minimaal 10 jaar is. Zeker als de installatie regelmatig wordt onderhouden door gekwalificeerde technici.

 Tot zover deze
informatie. Nog vragen? Bel ons gerust!


OMHOOG